Kollektion: Høreværn | Info om høreværn | Hvordan vælger jeg høreværn?

HØREVÆRN

Hvis arbejdsgiveren vurderer, at den ansatte udsættes for risici som følge af støj, skal støjbelastningen vurderes. I det omfang, hvor det er nødvendigt at klarlægge belastningsforholdene, skal der udføres støjmålinger, der kan sikre en korrekt vurdering af, om der skal anvendes høreværn. (En tommelfinger er, at hvis to personer med 1 m imellem sig, kun kan forstå hinanden når de råber, skal der anvendes høreværn)

Denne guide hjælper dig til at blive klogere på de forskellige typer af høreværn, samt hvilke egenskaber de har. Du finder beskrivelser på alle de typer af høreværn, som Sikkerhedsgiganten tilbyder. Ørepropper er ikke beskrevet i denne guide. (Se separat guide til ørepropper).
Derudover vil du kunne finde råd og vejledning om valg af høreværn, vedligehold, samt en oversigt og beskrivelse af begrebet decibel (dB) og SNR-værdi.

HØREVÆRNSTYPER:

Der findes mange forskellige typer af høreværn, hver med sit formål. Det helt klassiske høreværn sørger for at fjerne alt skadelig støj, derudover har nogle høreværn radio, andre giver mulighed for tilslutning af mobiltelefon eller har indbyrdes kommunikation. De forskellige typer er nærmere beskrevet i dette afsnit.

Høreværn med hovedbøjle:

Klassisk høreværn med alm. hovedbøjle. Høreværnet dæmper skadelig støj. Der er ingen elektronik i høreværnet, hvilket betyder, at der hverken kan høres radio eller kobles mobiltelefon til. Høreværnets eneste funktion er at passe på dine øre. Høreværn med hovedbøjle, som er godkendt efter gældende standarder er mærket med godkendelse: EN 352 - 1.
Høreværn uden denne godkendelse, er ikke velegnet til brug på arbejdspladser, hvor arbejdstilsynet kræver godkendte værnemidler.

Høreværn til hjelmmontering:

I modsætning til høreværn med hovedbøjle, skal dette høreværn, monteres på en sikkerhedshjelm. Dette er klart en fordel, hvis arbejdet både kræver høreværn og hjelm. Disse høreværn fås både med og uden elektronik. Det er ikke alle høreværn, der passer til alle hjelmene, man skal derfor være opmærksom på at købe et høreværn, der kan monteres på hjelmen, eller omvendt. Nogle høreværn skal monteres med adapter, andre kan sættes direkte på hjelmen, men dette vil fremgå af produktbeskrivelsen på hjemmesiden.

Høreværn til hjelmmontering, som er godkendt efter gældende standarder er mærket med godkendelse: EN 352 - 3. Høreværn uden denne godkendelse, er ikke velegnet til brug på arbejdspladser, hvor arbejdstilsynet kræver godkendte værnemidler.

Elektroniske høreværn:

Elektroniske høreværn er en bred gruppe, der alle har elektroniske dele. Dette kan være FM radio, Bluetooth eller AUX-tilslutning. Høreværn med radio, giver brugere mulighed for at lytte til forskellige FM-frekvenser gennem høreværnet. Er høreværnet udstyret med Bluetooth, kan man tilkoble sin telefon trådløst og streame musik, radio eller lydbøger direkte igennem høreværnet. Hvis man ønsker at tale i telefon eller med sine andre kollegaer igennem høreværnet, skal man vælge et kommunikationshøreværn, som er udstyret med en mikrofon.
Bluetooth er ofte en meget dyr løsning men ønsker man de samme funktioner i en billigere model, kan man vælge et høreværn, hvor man kan tilslutte sin mobil via AUX-stik. Elektroniske høreværn, som er godkendt efter gældende standarder er mærket med godkendelse: EN 352 - 4.
Høreværn uden denne godkendelse, er ikke velegnet til brug på arbejdspladser, hvor arbejdstilsynet kræver godkendte værnemidler.

Høreværn med kommunikation:

Kommunikationshøreværn er absolut det mest avanceret høreværn. Høreværnet tilbyder indbyrdes kommunikation, samt opkald og samtaler via høreværnet. Ofte er disse høreværn udstyret med Bluetooth, samt en mikrofon, som gør samtaler muligt. Dette høreværn er ideel til larmende fabrikker, hvor medarbejderkommunikation kan være besværligt. Kommunikationshøreværn som er godkendt efter gældende standarder er mærket med godkendelse: EN 352 - 6.
Høreværn uden denne godkendelse, er ikke velegnet til brug på arbejdspladser, hvor arbejdstilsynet kræver godkendte værnemidler. Et høreværn skal ikke dæmpe mest muligt, men derimod dæmpe korrekt.

VÆRD AT VIDE: 

Èt høreværn er ikke bare et høreværn - Der er stor forskel på de funktioner, høreværnene har. Den vigtigste forskel er den dæmpning som høreværnet tilbyder. Det mest optimale er at vælge et høreværn, som dæmper støjen til 75 - 80 dB, da dette stadig giver mulighed for kommunikation med omgivelserne, samt gør det muligt at høre alarmer mv. I dette afsnit, vil du blive klogere på de forskellige begreber som bruges i forbindelse med høreværn.

dB - Decibel:

dB står for decibel, hvilket er en måleenhed for lyd og er afgørende for valget af høreværn. For at finde det optimale høreværn, er det en nødvendighed at kende til støjniveauet som kan måles med en støjindikator. 
I skemaet på næste side, ses en oversigt over støjniveauer på forskellige støjende emner. Hvis støjbelastningen er over 85 dB, er der et påbud om høreværn, men allerede ved 80 dB, skal der stilles høreværn til rådighed til medarbejere. Støjbelastning er den belastning øret kan klare før hørelsen tager skade. Hørelsen kan klare en støjbelastning på 85 dB i op til 8 timer, før den tager skade. Jo højere dB, desto kortere tid kan øret tåle støjen.
I skemaet kan du se, hvor lang tid man kan være disponeret for støj, uden hørelsen tager skade:

 


SNR-værdi angiver høreværnets dæmpning af generel støj. I modsætning til dB, som er støjniveauet, så er SNR-værdien den dæmpning som høreværnet giver. Hvis man fratrækker SNR-værdien og dB får man det  resterende støjniveau. Dette niveau bør ligge på mellem 75 - 80 dB. Guiden til udregninger mv. kan findes under afsnittet ”vælg det rigtige høreværn”.

SNR værdi - Simplified Noise level Reduction:

Når man taler om SNR-værdien (dæmpningsværdien), så er det vigtigt at skelne mellem forskellige lydfrekvenser;

  • Høj frekvenslyde (H): Hvin, skrig, skingre lyde, høje hyletoner mv
  • Mellem frekvenslyde (M): Alm. larmende støj
  • Lav frekvenslyde (L): Brumme lyde

Hvis et høreværn har en SNR-værdi på 27 dB, dæmper den IKKE 27 dB ved alle lydfrekvenser, derfor skal man kategorisere støjen i H, M eller L, og rette sig efter dæmpningsværdien ud for disse lydfrekvenser.

VÆLG DET RIGTIGE HØREVÆRN:

Når du skal vælge det rigtige høreværn, kan det være en hjælp at følge disse step. Følger du dem, er du sikret det bedste valg/løsning.

STEP 1 - Vælg type:

Vælg et høreværn, med de funktioner du skal bruge. Husk at elektroniske høreværn, også kan fås til hjelmmontering. Hvis du er i tvivl om, hvilke egenskaber du søger, så læs beskrivelserne under afsnittet ”høreværnstyper”.

  1. Høreværn med hovedbøjle
  2. Høreværn til hjelmmontering
  3. Elektronisk høreværn
  4. Kommunikationshøreværn

STEP 2 - Mål støjniveau: 

Mål støjniveauet ved hjælp af en støjindikator. Du kan også se oversigten over støj under afsnittet ”decibel - dB”, dette er kun en indikation, og IKKE noget man kan rette sig efter 100 %.

STEP 3 - Beregn den ønskede dæmpningsværdi:

Når du nu har målt støjniveauet, kan du nemt beregne den dæmpningsværdi (SNR-værdi) som høreværnet skal have. Det anbefales at støjniveauet holdes på mellem 75 - 80 dB, hverken mere eller mindre.


Eksempel på beregning:
Støjniveau: 102 dB
Ønsket niveau: -75 dB
SNR-værdi: 27 dB - (vælg mellem 22 - 27, så opnår du et dB på 75 - 80)


Man trækker støjniveauet fra det ønskede støjniveau, og kommer derved frem til dæmpningsværdien (SNR-værdien). Dette betyder at dit høreværn skal have en SNR-værdi på 27 dB.

*OBS*
Denne beregning er den gennemsnitlige dæmpning i dB, det er ikke sikkert, at dette sikre dig bedst muligt beskyttelse. Du vil få den mest optimale beskyttelse ved at analysere hvilken lydfrekvens støjen har. Dette kan gøres ret simpelt. SE STEP 4.

STEP 4 - Hvilken lydfrekvens? 

Når du kender SNR-værdien for dit høreværn, f.eks. 27 dB, er det kke lige meget, hvilken lydfrekvens du arbejder i. Der er forskel på, hvor meget støj et høreværn kan fjerne på de forskellige lydfrekvenser. For at finde den mest optimale dæmpning, skal du afgøre hvilken lydfrekvens der er tale om. Dette kan gøres ved at lytte til lyden. De forskellige lydfrekvenser deles i tre grupper:

  • Høj frekvenslyde (H): Hvin, skrig, skingre lyde, høje hyletoner mv.
  • Mellem frekvenslyde (M): Alm. larmende støj.
  • Lav frekvenslyde (L): Brumme lyde.
     

For at finde den optimale dæmpning på de forskellige lydfrekvenser, anvendes samme formel som i STEP 3.

Formel:

Nuværende støjniveau - Ønsket støjniveau = Dæmpningsværdien


Hos Sikkerhedsgiganten har vi gjort det nemt for dig. I vores webshop har alle vores høreværn en beskrivelse af, hvor meget de dæmper hver frekvens. På hjemmesiden, ser det således ud:

 

Dæmpningsværdien: 

Dæmpningsværdien for højfrekvente lyde som f.eks. hvinen, er 32 dB
Dæmpningsværdien for mellemfrekvente lyde som f.eks. musik, er 25 dB
Dæmpningsværdien for lavrekvente lyde som f.eks. brummen, er 15 dB

SNR værdien er 27, hvilket er et gennemsnit af dæmpningen i dB

STEP 5 - Find dit høreværn

Når du har fundet frem til hvilke behov dit høreværn skal dække, er det tid til at vælge. På vores hjemmeside finder du et stort udvalg af høreværn, med forskellige funktioner mv. og du bliver guidet igennem, så du hurtig finder det, du leder efter:

1. På hjemmesiden vælges: Produkter -> Personlig sikkerhed -> Høreværn

 

2. Nu vil du se en oversigt over de høreværnstyper som findes.
Tryk på den valgte høreværnstype, f.eks. ”elektroniske høreværn” - Der vil være en række høreværn i produktgruppen, både funktioner, farver og prisklasser. 

 

 

3. Brug filtrene til at finde den dæmpning, dit høreværn skal dække ved at søge på SNR-værdien, som du beregnede i STEP 3, eller du kan søge på de forskellige frekvenser som du

beregnede i STEP 4.

 

Når du trykker på det søgekriterie du vil anvende, kommer er en liste frem. Her kan du markere én eller flere parametre du ønsker at søge på. Du kan godt søge på flere kriterier på én gang. Hvis du vil slette dine søgekriterier, tryk på ”nulstil”

 

4. Når du har valgt dine søgekriterier, vil det/eller de høreværn som matcher din søgning komme frem. I denne søgning har vi valgt et høreværn med Radio, fra 3M som har en SNR-værdi på 29 dB.
Det høreværn som matcher vores kriterier, er et 3M Peltor WS Alert XP høreværn.

 

5. Du har nu fundet dit høreværn men skulle du have spørgsmål eller brug for mere rådgivning, så kontakt vores kundeservice, som sidder klar til at hjælpe dig

 

VEDLIGEHOLD OG PLEJE:

I dette afsnit, vil du finde gode råd og tips til, hvordan du vedligeholder og forlænger levetiden på dit høreværn.

Hygiejnesæt:

På stort set alle høreværn, kan man udskifte hygiejnesættet. Hygiejnesættet, er de ringe og støjdæmpende ”pudder”, der sørger for, at høreværnet slutter tæt til hovedet, og at skadelig støj udebliver.
For at dit høreværn yder optimalt hele tiden, anbefales det, at man udskifter hygiejnesættet to gange årligt. På vores hjemmeside finder du nemt de hygiejnesæt, som passer til høreværnet, under relaterede produkter. Her kan du også finde andre reservedele, kabler, hovedbøjler mv.

Hygiejneringe / Komfortringe:

Til mange typer høreværn, fås de såkaldte hygiejneringe eller komfortringe. Disse ringe kan man sætte på hygiejnesættet, og udskiftet fra gang til gang. Disse hygiejneringe, sørger for at hudrester, fedt og snavs, ikke forplanter sig på hygiejnesættet. Hygiejneringe er til éngangs-brug, og skiftes hver gang, så man mindsker slidtagen på hygiejnesættet. Ringene er svedabsorberende, hvilket gør, at man ikke vil opleve fugt og kondens i høreværnet.

Rengøring:

Det anbefales at høreværnets rengøres efter brug. Brug almindelige vådservietter eller vådservietter med desinfektion. Det er vigtigt, høreværnet ikke bliver vådt, så skyl ikke høreværnet eller hygiejnesættet i vand.  Desinfektionsservietter er velegnet, da de fjerner fedt og snavs, så høreværnet igen kan sidde helt optimalt. - Varenr.: 375IW50 (desinfektionsservietter)

Opbevaring:

Sørg altid for at dit høreværn bliver opbevaret rigtig. Undgå at tabe høreværnet, eller lægge ting oven på dette. Slag, tryk eller lignende nedsætter funktionen af høreværnet. Man kan med fordel opbevare sit høreværn i en hård plastbeholder, så det ikke udsættes for skader.

BEGREBSLISTE:

AUX / Auxiliary: 

Betyder ekstern forbindelse. Med AUX, gives der mulighed for at tilslutte en ekstern enhed til dit høreværn. Dette kan f.eks. være en mobiltelefon.

Bluetooth:

Trådløs forbindelse.Giver dig mulighed for at tilslutte en ekstern enhed trådløst. Det kræver, den eksterne enhed også er udstyret med Bluetooth. Bluetooth er kortrækkende, så det kræver, man skal være tæt på den eksterne enhed, for at opnå forbindelse.

dB: dB = Decibel.

Decibel er en måleenhed for lyd.

Driftstid:

Driftstid er den tid høreværnet virker på ét sæt batterier. Når driftstiden er udløbet, kan batterierne skiftes eller oplades, alt efter model, og så virker høreværnet igen. Jo ældre batterierne er, desto kortere vil driftstiden blive. Driftstiden forkortes også markant, hvis man anvender Bluetooht.

Dæmpningsværdien:

Dæmpningsværdien er et udtryk for, hvor mange dB lyd høreværnet fjerner. Dette kan variere alt efter, hvilken lydfrekvens lyden har.

EN 352:

EN 352 er den internationale godkendelse for høreværn og betyder de er godkendt til brug på arbejdsplader mv. hvor de skal leve op til strenge krav om kvalitet og dæmpningsniveauer. EN 352 godkendelsen kategoriseres efterfølgende med tallene 1-6, der fortæller hvilke type høreværn, der er tale om.

FM:

FM er et VHF frekvensbånd fra 87,5 MHz til radiofoni. Høreværn med FM er altså udstyret med radio, som kører på frekvensbånd. Det samme gælder høreværn, som er udstyret med AM-radio.

Hi-Viz:

Hi-viz står for ”high visible” og betyder ”høj synlighed”. Farverne er ofte florerende f.eks. neongul, neongrøn, neonpink og giver genskind når lyset rammer dem. Det betyder at farverne kan ses i mørke. Hi-viz giver høj synlighed og øger sikkerheden. 

Høj frekvens:

Høj frekvenslyde, er lyde i det høje lydspektre. Disse lyde kan bedst beskrives som skingre og er særdeles ubehagelige og skadelige for ørene. Ofte vil mekaniske lyde høre under denne kategori.

Mellem frekvens:

Mellem frekvenslyde, er lidt svære at definere. Disse lyde er ofte almindelig støj, som f.eks. høj musik, larmende mennesker, tung trafik mv.

Lav frekvens:

Lave frekvenslyde kan være lige så skadelige som høje frekvenslyde. Disse lyde er ofte mere dybe og mørke. Den bedste beskrivelse på disse lyde er ”brumme” lyde.

Kommunikation:

Et høreværn med kommunikation gør det muligt at tale gennem høreværnet. Disse høreværn er udstyret med mikrofon, som gør tovejskommunikation muligt og gør det muligt at tale i telefon, selv i støjende miljøer, uden gene.

Komradio:

Komradio er et internes kommunikationssystem, som fungerer på samme måde som en walkie talkie. Dette gør det mulighed at kommunikere via kanaler, med andre medarbejder, som er udstyret med samme høreværn.

Medhørsfunktion:

Medhørsfunktioner gør det muligt at føre en samtale i støjende miljøer uden, man skal tage høreværnet af. Den smarte teknologi, fjerne kun skadelig støj, så man stadig kan høre alt under 85 dB. Man vil stadig kunne høre alarmer og de andre medarbejdere.

SNR-værdi:

”Simplified Noise level Reduction” (SNR) angiver høreværnets dæmpning for generel støj. I modsætning til dB som er støjniveauet, så er SNR-værdien den dæmpning som høreværnet giver.